Trądzik to choroba polegająca na pojawieniu się zmian skórnych zwanych wykwitami (np. pryszczy lub zaskórników). Możemy wyróżnić trądzik:
- pospolity – jest najpowszechniejszy, występuje między 18 a 25 rokiem życia, choć może też stać się chorobą przewlekłą
- wywołany czynnikami zewnętrznymi – np. zawodowy (na skutek kontaktu z określonymi substancjami), mechaniczny (wywołany uciskiem)
- różowaty – najczęściej występuje u kobiet w wieku 30–60 lat.
Leczenie trądziku
Zmiany trądzikowe pojawiające się na twarzy powinny być konsultowane z lekarzem dermatologiem. Postępowanie lecznicze zależy od postaci trądziku i stopnia nasilenia zmian. Elementami wspierającymi leczenie trądziku są zabiegi kosmetologiczne, odpowiednia dieta oraz – w razie potrzeby – porady psychologiczne. Nieodpowiednio zbilansowana dieta może przyczynić się do powstania problemu ze skórą lub go pogłębić.
Do dermatologa potrzebne jest skierowanie, które możesz otrzymać od lekarza ubezpieczenia zdrowotnego (czyli takiego, który leczy na NFZ).
Co można, a czego nie można jeść
Produkty wskazane do spożywania to:
- warzywa i owoce
- orzechy, pestki, nasiona
- białko roślinne
- produkty o niskim IG
- ryby
- woda, zielona herbata
- fermentowane napoje mleczne
- oleje.
Produkty o neutralnym lub niejednoznacznym wpływie to:
- produkty mleczne
- mięso i jego przetwory
- jaja.
Produkty niewskazane to:
- produkty wysokoprzetworzone
- czekolada, słodycze
- produkty o wysokim IG
- napoje słodzone
- żywność typu fast food
- cukier i produkty o wysokiej zawartości cukru
- mleko (wpływ stosowania tego produktu powinien być ustalany indywidualnie dla każdego pacjenta).
Dla dobrej kondycji skóry warto spożywać potrawy bogate w warzywa i owoce, produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz ryby. Odpowiednio nawadniaj organizm – pij 2–2,5 litra płynów dziennie, głównie wody.
Więcej informacji o diecie w leczeniu trądziku znajdziesz w e-booku NFZ Dieta w leczeniu trądziku. Są tam również gotowe przepisy na smaczne śniadania, obiady, desery i kolacje.
Pobierz e-book NFZ Dieta w leczeniu trądziku.
W każdej diecie, która ma wspierać proces leczenia, ważna jest samokontrola oraz ustalenie własnych zasad modyfikacji dotychczasowego sposobu odżywiania. Dlatego prowadź dzienniczek żywieniowy i obserwuj stan swojej skóry. Dzięki temu poznasz reakcję skóry na poszczególne grupy produktów. Produkty, które niekorzystnie wpływają na stan Twojej skóry, wyeliminuj z diety lub też ogranicz ich spożywanie.