kobieta z bólem brzucha na tle rysunku woreczka żółciowego

Kamica pęcherzyka żółciowego – jak jej uniknąć

Na kamicę żółciową wpływa nieodpowiedni tryb życia, jakość odżywiania. Złogi mogą częściej powstawać u osób z otyłością, ale także u tych, które gwałtownie się odchudzają. Unikaj diet niskokalorycznych i gwałtownej redukcji masy ciała

Kamica żółciowa jest chorobą rozwiniętych krajów, choruje na nią prawie 20% społeczeństwa w Polsce i w Europie. Aby jej uniknąć lub opóźnić jej rozwój, trzeba stosować odpowiednie zasady jedzenia. Konieczna jest modyfikacja diety, która zapobiegnie lub opóźni wystąpienie objawów.

Kamica powstaje, gdy w różnych odcinkach układu żółciowego powstają złogi, czyli kamienie żółciowe:

  • barwnikowe
  • cholesterolowe (czyste lub mieszane).

Można usunąć pęcherzyk żółciowy ze złogami, ale nie spowoduje to, że zniknie choroba. Usunięte zostaną skutki zaburzeń metabolizmu kwasów żółciowych i cholesterolu.

Kamica ma różne postaci i powikłania, jak:

  • bezobjawowa kamica pęcherzyków lub przewodu
  • kamica żółciowa objawowa
  • zapalenie dróg żółciowych
  • ostre zapalenie trzustki
  • niedrożność jelit z powodu kamienia
  • rak pęcherzyka żółciowego. 

Najczęściej lekarz diagnozuje kamicę żółciową przez badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej.

Przyczyny

Jednym z najważniejszych powodów powstawania kamicy jest nieprawidłowe odżywianie. Czynnikami ryzyka są także:

  • wiek – najczęściej choroba dotyka osób w wieku średnim i w początku starzenia się
  • otyłość – zwłaszcza wieloletnia, trwająca od młodości oraz otyłość brzuszna
  • nieprawidłowy sposób odżywiania się
  • dyslipidemia – nieprawidłowy poziom lipidów (tłuszczów), cholesterolu
  • cukrzyca
  • płeć- częściej chorują kobiety
  • geny - jeśli w bliskiej rodzinie ktoś chorował, jest większe prawdopodobieństwo zachorowania
  • niektóre choroby (np. Crohna, resekcja jelita cienkiego, zespól złego wchłaniania i inne)

Wielu czynnikom ryzyka możesz zapobiegać, jeśli:

  • prawidłowo się odżywiasz
  • unikasz otyłości
  • stosujesz się do zaleceń lekarza i właściwie leczysz choroby towarzyszące, np. cukrzycę, dyslipidemię. 

Otyłość i gwałtowne odchudzanie sprzyjają kamicy

Osoby chorujące na otyłość 2,5 razy częściej chorują na:

  • kamicę pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
  • kamicze zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • zapalenie dróg żółciowych.

Złogi cholesterolowe mogą powstawać u osób otyłych i u tych, które gwałtownie tracą wagę, gdy utrata masy ciała jest większa niż 3 kg w ciągu tygodnia. Unikaj głodówek i dużych wahań masy ciała.

Choroba może się rozwinąć także, jeśli:

  • jesz nieregularnie
  • Twój główny posiłek jest obfity i jesz go po popołudniu lub wieczorem
  • korzystasz z przetworzonej żywności
  • Twoja dieta jest uboga w błonnik.

Objawy

Większość przypadków kamicy jest bezobjawowa- nawet u 80% chorych. Najczęstszym i najbardziej charakterystycznym objawem jest kolka wątrobowa (inaczej kolka żółciowa). Możesz ją przejść np. po zbyt obfitym, tłustym posiłku.

Kolka:

  • charakteryzuje się nagłym, napadowym, silnym bólem w jamie brzusznej
  • trwa najczęściej 30-60 minut.

Jeśli choroba się zaostrzy, musisz zacząć leczenie. Lekarz może zalecić dietę lekkostrawną, a nawet usunięcie pęcherzyka żółciowego. Nie oznacza to likwidacji przyczyny zaburzonego metabolizmu kwasów żółciowych i cholesterolu, tylko usunięcie skutku.

Jak chronić się przed kamicą

Najważniejsze jest odpowiednie żywienie, aby zapobiegać kamicy i jej nawrotom.

Jeśli chorujesz na kamicę, koniecznie musisz zmienić nawyki żywieniowe:

  • jeśli masz za dużą masę ciała – zredukuj ją od 0,5-1 kg tygodniowo
  • wprowadź regularne posiłki. Komponuj je zgodnie z zasadami Talerza zdrowego żywienia,
  • zmniejsz ilość cukrów prostych, słodyczy, miodu
  • unikaj tłustych mięs, wysokotłuszczowego nabiału czy masła
  • zadbaj o obecność w Twojej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – olejów roślinnych (np. oliwy z oliwek), orzechów, pestek i nasion 
  • kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą minimalizować ryzyko kamicy żółciowej – jedz tłuste ryby morskie (np. łosoś, tuńczyk, makrela), algi, nasiona i pestki (np. siemię lniane), orzechy czy oleje roślinne (np. olej lniany)
  • zwiększ ilości błonnika pokarmowego – jedz regularnie warzywa i owoce, zamień produkty zbożowe oczyszczone na pełnoziarniste (np. pieczywa pełnoziarniste, makarony razowe, brązowy ryż czy płatki owsiane).
  • pij umiarkowaną ilość kawy
  • zrezygnuj całkowicie z alkoholu
  • wprowadź regularną aktywność fizyczną.

Poznaj zalecenia dostosowane do Twoich indywidulanych potrzeb. Możesz skonsultować się bezpłatnie z dietetykiem w Centrum Dietetycznym Online.

Więcej artykułów wraz z bibliografią znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Źródło informacji:

Dieta w profilaktyce kamicy pęcherzyka żółciowego - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Na stronie Diety NFZ możesz skorzystać z gotowego planu żywieniowego DASH Kamica żółciowa.